Aplefiol

Høsttips!!

 

Nå begynner kanskje hagen å se litt stusselig ut og det kan være fint å plante litt nytt. Det er flere stauder og busker som blomstrer nå om høsten. Jeg skal gi dere mine favoritter her.

 

Først noen stauder:

 


Høstanemone er en staude fra oldemorshage. En vakker plante med hvite eller rosa blomster, lettstelt og villig med lang blomstringstid. Denne stauden passer godt litt bak i bedet da den har litt høyde, avhengig av sort.

 

Solhatt er en skikkelig fargeklatt i staudebedet, store prestekragelignende blomster i sterke farger som gul, oransje og rosa. Den kan være noe vanskelig å få til da den ikke liker å stå for fuktig, så et tips er å legge litt sand rundt den og la den stå i godt drenert jord.

 

Crocosmia er også en staude fra oldemorshage med sine lysende røde, oransje og gule blomster er den et skikkelig blikkfang i staudebedet nå om høsten.  Som med Anemone er dette en av de litt høyere staudene, ca 80 cm høy. Denne stauden er også ganske villig og nøysom.

 

 

Anemone

 

Anemone

Skimma rubelka


Den siste jeg vil nevne er Kinasøte. Dette er en lav staude, nesten krypende med nydelige kongeblå klokkeformede blomster. Kinasøte er en litt mer krevende staude, men med den flotte fargen er det virkelig verdt den ekstra omtanken. Den liker å stå godt drenert, men ikke tørt i tillegg tåler den ikke kalk. Blomstrer fra slutten av august og nesten til frosten kommer så den gir mye glede utover høsten.

 

De blomstrende buskene om høsten som er mine favoritter er Syrinhortensia med sine store flotte hvite til rosa blomster, Sommerfuglbusken med fargesterke lilla og cerissfargede blomster, en busk som sommerfuglene virkelig svermer for. Den siste er en busk som kanskje ikke er så kjent, men allikevel verdt å nevne – Hypericum. En busk på ca 1 meter med store gule blomster, lyser virkelig opp på regntunge høstdager. Alle de nevnte buskene er lettstelte og tåler vanlig hagejord. De beskjæres om våren og kan få helt vanlig hagegjødsel.

 


Mange busker får flotte bær eller fargerike blader om høsten, og kan være like fine som blomster. Lønn, Vingebeinved og hjertetre er gode eksempler på dette, alle disse får fantastiske lysende røde blader. Ønsker dere å bli litt inspirert anbefaler jeg alle å legge en søndagstur opp til Rogaland Arboret og gå en runde for å se på alle de flotte rognebær og lønne-artene som er plantet der. Arboretet har natursti som er kjekk både for små og store, samt en liten klatrepark rett ved parkeringsplassen. Dette flotte turområdet er godt tilrettelagt for barnefamilier med gode stier til barnevogn, og stier på kryss og tvers så en kan velge hvor langt en ønsker å gå. Det er benker og bordet satt opp flere steder i parken. 

 

Til slutt nevner jeg bare at blomsterløken nå er på vei inn i butikken, så nå kan du stikke innom oss og få kjøpt inn løker. Det er enda for tidlig å sette den, men de mest populære løkene blir fort utsolgt. Løken trenger ikke komme i jorda før i oktober – og da kan den med fordel legges oppå et lag med beinmel. Beinmel er en organisk gjødsel som både blomsterløk og stauder trives godt med, du finner den i hagesenteret.

 

Da ønsker jeg alle en skikkelig fin høst i hagen!