Tidlig vår i hagen

 

Begynner det å krible i fingrene? Når sola først titter fram i februar og hagegleden igjen melder seg er det kjekt å få gjort litt ute.

Prydbusker, frukttrær og høstblomstrende klematis kan beskjæres nå, vårblomstrende prydbusker som Forsythia, blomstrende rips og spirea beskjæres etter blomstring. Klipp enkelte greiner helt ned til bakken så får du luft og lys inn, og bedre fornying av busken.

Roser klippes når det ikke er fare for frost lengre, som regel er det rett etter påske. Stilkroser og klatreroser klippes kraftig tilbake, gjerne så mye at det står igjen 30-40 cm. Buskroser og klatreroser klippes godt de første 2-3 årene, og etter det er det mer forming og tynning som gjelder.  Det er også smart å rake vekk løv og kvister i bedd og plen. Visne blader og annet rusk er som kjent yndet yngleplass for snegler. Plenen kan og snart gjødsles med hønsegjødsel, men klipping kan vente til den er i god vekst igjen.

Nå kan du og plante en krukke med masse skjønne vårblomster. Løkblomster som perleblomst, iris, påskelilje og Crocus kan fint plantes ut nå. Stemor tåler og en del frost så den kan og settes ut. En fargerik og frodig sammenplanting er hyggelig å pynte med i inngangspartiet. Plantene vokser sakte nå når det er så kaldt så du kan fint plante riktig så tett. Krukken du planter i må ha hull i bunnen, om den ikke står under tak. Fyll på et lag med leca før du bruker god jord. Husk å vanne litt av og til – plantene trenger litt vann selv om det er vinter.

 

Dersom været er litt dårlig, og du trenger en inne-aktivitet kan vårpuss av potteplantene være tingen. De trenger nå litt ny jord og kanskje en litt større potte.

Pill visne blomster og blader og tørk av bladene med en fuktig klut. Du kan og begynne å gjødsle de litt igjen. Har du tatt livet av potteplantene i løpet av vinteren? Fortvil ikke – kom innom oss så hjelper vi deg å finne noen som passer dine behov. Grønne planter inne gir økt trivsel og flere av dem har luftrensende egenskaper.

 

Camellia:

Camellia er en flott vintergrønn busk med blanke blader og nydelige blomster. De fleste sortene blomstrer i februar – april. Det er utrolig mange forskjellige sorter, og de fås med enkle blomster eller fylte, alt fra rent hvite til forskjellige rosa og rødtoner og striper. Denne litt eksotiske plantene trives veldig godt i en inn glasset terrasse nå om vinteren, men tåler også en normal norsk vinter ute. Plasser den lunt, og ikke i direkte sol. De første vintrene kan det være lurt å dekke den med strie, og det gjør man for å beskytte mot kulde, men også for å beskytte mot vind og den sterke solen som skinner i mars. Det er en surjordsplante som Rhododendron, og den liker ikke å tørke noe særlig. Gjødsles med surjordsgjødsel etter blomstring.

 

Grønnsakshagen

Februar er måneden hvor jeg planlegger hva jeg har tenkt å så, og i år har vi store planer for kjøkkenhagen. Det er fremdeles en stor trend å lage sin egen mat, og vi har lyst å ta med barna på å så forskjellige grønnsaker samt sette poteter.  Barna har lyst å så brokkoli, så det vil vi prøve på samt rødbeter, salat og sukkererter. Jeg syns det er viktig at ungene får bli med i hagen og lære å dyrke spiselige vekster. Vi har allerede et stort utvalg av frukttrær og bærbusker som vi nyter godt av sommer og høst. Nå håper jeg grønnsakplantene blir like populære for det er jo kjekt å kunne gå ut i hagen og plukke med seg litt forskjellige bær, krydder og grønnsaker – ferskt og kortreist.

Ønsker du å lære mer om å dyrke grønnsaker i egen hage?

Lørdag 9.mars arrangerer vi Barnas dag i hagesenteret, og i år kommer Margunn Ueland. Margunn har nettopp gitt ut boken ‘Margunns kjøkkenhage’. Hun har god erfaring med både dyrking av et stort utvalg grønnsaker, og å så med barn. Dette tror vi blir veldig kjekt og håper å se mange av dere da. Det blir forskjellige aktiviteter for barna, og vi tror både barn og voksne vil bli inspirert av Margunn.